De Russische Centrale Bank probeert het getij van roebels die bankrekeningen achterlaten, in te dammen…

Met de verklaarde intentie om risico’s te verminderen, kijken de bewegingen om nieuwe investeerders af te snijden van mogelijkheden om uit de roebel te komen.

Beginnende beleggers in Rusland zullen al snel minder mogelijkheden hebben om de kelderende rente die op Russische spaarrekeningen wordt aangeboden te verslaan. Naast de investeerders zelf, zullen de grote verliezers waarschijnlijk ook apps verhandelen zoals Robinhood, die gericht zijn op starters.

Per 30 dec. aankondiging, werkt de Centrale Bank van Rusland aan het krijgen van effectenhandelsplatforms aan teen de lijn op „risicoreductie“-maatregelen voor het eerst gepasseerd in juli. In de laatste aankondiging beveelt de CBR effectenplatforms en -applicaties aan om „de onmogelijkheid te beveiligen om op het platform transacties uit te voeren die resulteren in de verwerving van aandelen of andere effecten van buitenlandse emittenten door ongekwalificeerde beleggers,“ met uitzondering van die welke door de CBR zijn goedgekeurd.

De CBR werkt er ook aan om te voorkomen dat ondernemingen „gecompliceerde beleggingsproducten“ – een term die grotendeels overeenkomt met leveraged trading of derivaten – aanbieden aan ongekwalificeerde beleggers, tenzij de ondernemingen die deze beleggingen aanbieden een gegarandeerd rendement van ten minste twee derde van het basistarief van de centrale bank bieden. Met het sleutelpercentage van 4,25% op dit moment zouden platforms 2,83% rendement moeten garanderen.

Er bestaat grote twijfel of het wel de bedoeling is om de investeerders te beschermen. Terwijl 4,5% jaloersmakend zou zijn voor een Amerikaanse spaarrekening, heeft de instabiliteit van de roebel sinds de sancties in 2014 en, meer recentelijk, de crash van de markt in maart 2020 voor het eerst grote aantallen beleggers naar de beurs gedreven.

In oktober, de CBR’s op dezelfde manier uitgegeven richtlijnen om ongekwalificeerde beleggers te beperken van de aankoop van meer dan 600.000 roebel (vanaf de publicatie, iets meer dan $ 8.000 dollar) ter waarde van crypto in een jaar. Die begeleiding maakte deel uit van een verklaring van de wet van het land ,,op Digitale Financiële Activa,“ die vanaf het nieuwe jaar van kracht werd.